ERKEND ZONNEKEUR INSTALLATEUR

Ruim 10 jaar ervaring in
zonnestroom-systemen!

Wij zijn een leidende bouwer en O&M-partij voor grootschalige zonne-energie installaties vanaf 250kWp en leverancier van totaalpakketten aan installateurs vanaf 100kwp.

Wat is waterstof?

Waterstof wordt al tientallen jaren in grote hoeveelheden door de mensheid gebruikt. Zo was het onderdeel van het vroegere stadsgas, dat in de jaren zestig werd vervangen door aardgas. Op dit moment is er veel belangstelling voor waterstof, gezien het een unieke eigenschappen heeft en daarmee een belangrijke rol kan spelen in de energietransitie. De unieke eigenschappen zijn onder andere: dat zowel de productie als het verbruik kan geheel CO2 vrij kan, dat de waterstof voor lange tijd opgeslagen kan worden zonder energieverlies, en dat het via de bestaande gasinfrastructuur getransporteerd kan worden. Groene waterstof kan gemaakt worden door met groene stroom water (H2O) te splitsen in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Vervolgens kan het als gas worden gebruikt in ketels, als grondstof gebruikt worden in de industrie, of terug worden omgezet in elektriciteit middels een brandstofcel.

Waterstofsystemen

ProfiNRG ontwerpt en levert waterstofsystemen voor diverse markten. Door een uitgebreid netwerk van leveranciers en een modulaire opzet kunnen we onze systemen aan elke situatie aanpassen. Daarbij zijn we flexibel in het eindgebruik van de waterstof en gaan we slim om met de warmte uit het systeem.

Toepassingen

In onderstaande infograpics ziet u de productie en het gebruik van waterstof (H2). De waterstof wordt door een electrolyser gemaakt door met elektriciteit water (H2O) te splitsen in waterstof (H2) en zuurstof (O2). De waterstof kan vervolgens opgeslagen of direct gebruikt worden voor toepassing in de verschillende scenario’s hieronder.

 

Intern transport

ProfiNRG levert voor bijvoorbeeld distributiecentra complete systemen van hernieuwbare energie opwek tot en met heftrucks. Voor grote distributiecentra met 24/7 productie hebben waterstof heftrucks belangrijke voordelen. Zo hebben deze heftrucks een korte tanktijd, een schone uitstoot, een goede prestatie bij koude temperaturen, en is er geen ruimte nodig voor het wisselen en opladen van batterijen. Alles bij elkaar zorgen deze voordelen voor een goede business case.

De voordelen op een rij:

1. Korte tanktijd
2. Schone uitstoot
3. Goede actieradius, ook bij lage temperatuur
4. Geen ruimte nodig voor opladen/wisselen van batterijen
5. Goede business case

Off-grid: zomerdag

ProfiNRG biedt u de mogelijkheid om op elke locatie zelfvoorzienend te zijn met zelf opgewekte energie uit zon en/of wind. Door de opwek van energie af te stemmen op uw verbruik (elektriciteit en warmte), bieden we u een passend energiesysteem aan. Voor deze systemen maken we gebruik van zonnepanelen, batterijen en waterstof.

Zomerdag:
Op zonnige dagen in de zomer slaat het systeem de zonne-energie op in een batterij. Als de batterij vol is, wordt het overschot aan energie via een electrolyser omgezet in waterstof (H2) voor gebruik in de winter. De warmte van de electrolyser wordt opgeslagen in de heet water opslag voor warm tapwater.

Off-grid: winternacht

Tijdens de nachten in de winter wordt de energie verzorgd door de waterstof (H2) seizoensopslag. De brandstofcel gebruikt waterstof om elektriciteit en warmte te produceren. De elektriciteit wordt gebruikt om de batterijen op te laden. De warmte wordt gebruikt voor verwarming van het huis en voor warm tapwater.

Voordelen:
1. Geen CO2 in het hele proces
2. Systeem op maat speciaal voor uw situatie
3. Onafhankelijk, het jaar rond, leven op eigen opgewekte energie

Chemie

ProfiNRG levert waterstof productie systemen aan Universiteiten en chemische fabrieken. Waterstof (H2) is een belangrijke grondstof in de chemie. De atomen worden bijvoorbeeld gebonden aan stikstof voor de productie van ammoniak (NH3). Een andere toepassing is binding aan koolstof voor de productie van synthetische brandsto en, zoals methaan (CH4).

De voordelen van lokale productie:
1. Druk gestuurde productie van de waterstof
2. Goede terugverdientijd
3. Geen transportkosten
4. Geen CO2 uitstoot tijdens productie en transport

[/et_pb_column]

Mobiliteit

ProfiNRG levert complete waterstoftankstations inclusief waterstof productie ter plaatse. Waterstof heeft met name voor de kilometervreters en het zwaar transport grote potentie in de mobiliteit. Bij dezelfde hoeveelheid energie, is het lichter en compacter dan batterijen. Daarnaast duurt het tanken maar enkele minuten, waarna de volledige actieradius weer beschikbaar is.

Voordelen:

1. Waterstof productieprijs en levering in eigen beheer
2. Zekerheid van groene waterstof voor CO2-vrij transport
3. Korte tanktijd voor een grote actieradius

[/et_pb_column]

Verwarming

Boerderijen met een windmolen en zonnepanelen hebben vaak op jaarbasis genoeg energieopwek voor de verwarming van hun stallen. Door deze energie via een electrolyser om te zetten naar waterstof (H2), kan de energie van deze duurzame bronnen gebruikt worden als CO2-vrije vervanger van fossiele brandstoffen. Op die manier hoeft er (bijvoorbeeld) geen propaan meer gebruikt te worden voor de CV-ketels, gasbranders of kachels.

Voordelen:

1. Groot gebruik van eigen duurzame opwek
2. Ontlasten van het net op piekmomenten
3. CO2-vrije verwarming van de stallen

[/et_pb_column]

Productieproces

ProfiNRG levert voor productieprocessen complete systemen van duurzame energie opwek, tot en met de gasaansluiting aan de ketel, danwel oven. Voor productieprocessen op hoge temperatuur is het mogelijk om een directe CO2 reductie te realiseren door de elektriciteit via een electrolyser om te zetten naar waterstof gas. Veel gasgestookte ketels en ovens zijn geschikt voor bijmenging van waterstof (in aardgas) en/of totale omschakeling naar waterstof.

Voordelen:
1. Directe CO2 besparing op de uitstoot
2. Groot gebruik van eigen duurzame opwek
3. Werken met het gas van de toekomst
4. Productie met een schone uitstraling

[/et_pb_column]

Zonnepark

Nederland heeft zich ten doel gesteld om in 2030 49% minder CO2 uitstoot te hebben dan in 1990. Om dit doel te halen wil Nederland stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen. Door een electrolyser bij een zonnepark te plaatsen kan deze waterstof gaan produceren om in te voeden op het lokale (waterstof) gasnet. De waterstof wordt vervolgens opgeslagen in lege zoutcavernes voor de winter. Tijdens de winter wordt de waterstof of via een brandstofcel omgezet in energie en warmte, danwel verbrand in een CV-ketel. Met name voor huizen die niet goed te isoleren zijn lijkt de waterstof CV-ketel op dit moment de meest betaalbare duurzame oplossing.

Voordelen:
1. Behoud van gas infrastructuur en bijbehorende transportcapaciteit
2. Geen CO2 uitstoot bij het verwarmen van de woningen
3. Goede warmtevoorziening voor huizen die niet elektrisch te verwarmen zijn

[/et_pb_column]

Interesse?

Bent u op benieuwd naar meer informatie over waterstofsystemen bij u thuis of in uw productieproces?
Neem dan contact op met Berend Schols via waterstof@profinrg.nl.
Kijk ook eens op onze LinkedIn-pagina, hier wordt regelmatig nieuwe content over dit onderwerp geplaatst.