Sie möchten mehr über ProfiNRG erfahren?

Auf dieser Website finden Sie viele Informationen über uns und unsere grüne Strategie. Wenn Ihre Fragen nach dem Besuch der Website unbeantwortet bleiben, kontaktieren Sie uns bitte über die unten stehende E-Mail-Option.

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt definitief per 1 januari 2027 stopgezet. De wet die de beëindiging van het salderen regelt, is met een meerderheid van stemmen aangenomen in de Eerste Kamer.

Niet alleen regeringspartijen PVV, VVD en BoerBurgerBeweging (BBB) stemden voor het stopzetten van het salderen, maar ook onder meer CDA, ChristenUnie en D66 stemden voor het wetsvoorstel dat de beëindiging regelt van de succesvolle stimuleringsmaatregel.

Eerste Kamer
Afgelopen week werd al duidelijk dat minister Hermans van Klimaat en Groene Groei een meerderheid leek te hebben gevonden in de Eerste Kamer. Voor een meerderheid hadden de regeringspartijen BBB, VVD, PVV en NSC – dat geen zetels in de Eerste Kamer heeft – nog de stemmen van minimaal 8 senatoren nodig.

Het wetsvoorstel dat de salderingsregeling per 2027 beëindigt, heeft bij de stemming uiteindelijk de steun van ruim twee derde van de 75 senatoren gekregen. Naast de 30 voorstemmen van de regeringspartijen, stemden ook CDA (6 zetels), D66 (5 zetels), ChristenUnie (3 zetels), Volt (2 zetels), Forum voor Democratie (2 zetels) en 50PLUS (1 zetel) voor de wet van minister Hermans.

11 jaar politieke discussie
Nu de salderingsregeling definitief stopgezet wordt, komt er na meer dan een decennium een einde aan de politieke discussie over het salderen. De eerste gesprekken over het beëindigen van de salderingsregeling vonden al plaats in november 2013.

‘We zijn blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is voor zonnepaneelbezitters en de zonne-energiesector’, laat Nold Jaeger van Holland Solar weten na de stemming in de Eerste Kamer. Het hoofd Public Affairs van brancheorganisatie benadrukt dat het politieke gepingpong nooit goed is geweest voor de zonne-energiesector. ‘Dat er nu eindelijk duidelijkheid is, geeft bedrijven in onze sector rust. Het vizier kan nu op de toekomst en de focus moet verlegd worden naar het stimuleren van het verhogen van het eigen verbruik van zonnestroom. Uit onderzoek van CE Delft en TNO blijkt dat consumenten die 2 keer zoveel zonnestroom zelf gebruiken hun zonnepanelen 2 keer zo snel terugverdienen. Het kabinet moet aan de slag om eigen verbruik te stimuleren.’

Flexbonus
Om dat eigen verbruik te verhogen, pleit Holland Solar voor het toevoegen van een flexbonus aan de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Dat is een stapelsubsidie, die het combineren van de aanschaf of bezit van zonnepanelen met een maatregel om het eigen verbruik te verhogen beloont.

De branchevereniging wijst bijvoorbeeld naar Duitsland dat eerder een dergelijke flexbonus invoerde. Jaeger: ‘En met resultaat, want inmiddels wordt hier bij 75 procent van de zonnestroominstallaties ook een thuisbatterij of warmtepomp geïnstalleerd. Aangezien de ISDE-regeling niet alleen toegankelijk is voor consumenten, maar ook voor woningcorporaties, gemeenten en mkb’s, biedt dit tevens kansen voor huurders en huiseigenaren met beperkte investeringscapaciteit om hun energierekening structureel te verlagen.’

Wat verandert er voor zonnepaneelbezitters per 1 januari 2027?

Vanaf 1 januari 2027 mogen zonnepaneelbezitters nu definitief niet meer salderen. Daarmee verdwijnt de mogelijkheid om de ‘teruggeleverde’  stroom uit bijvoorbeeld de zomer weg te strepen tegen in de winter ‘afgenomen’ stroom.

Vanaf 2027 krijgen consumenten met zonnepanelen voor iedere kilowattuur stroom van hun zonnepanelen die zij terugleveren, een redelijke vergoeding van hun energieleverancier. De hoogte van deze zogenaamde terugleververgoeding is tot 1 januari 2030 vastgelegd op minimaal 50 procent van de kale leveringsprijs.

Daarnaast mogen energieleveranciers vanaf 2027 geen terugleverkosten meer in rekening brengen die gerelateerd zijn aan de salderingsregeling. Wel mogen ze bijvoorbeeld nog terugleverkosten in rekening voor de onbalanskosten die zonnepaneelbezitters voor energiebedrijven veroorzaken. Daarmee worden de terugleverkosten dus wel verlaagd, maar verdwijnen ze niet volledig.

Op verzoek van de VVD en ChristenUnie wordt 3 jaar na het afschaffen van de salderingsregeling een evaluatie uitgevoerd, om onder meer te weten komen of zonnepaneelbezitters door het schrappen van het salderen daadwerkelijk gestimuleerd zijn om het zelfverbruik te verhogen.

Quelle: https://solarmagazine.nl/

Teilen: