Want to know more about ProfiNRG?

On this website, you will find a lot of information about us and our green strategy. If your questions remain unanswered after viewing the site, please contact us using the e-mail option below.

Netcongestie maatregelen

netcongestie maatregelen

ACM stelt netcongestie maatregelen vast en publiceert uitgangspunten voor toekomstige tariefaanpassingen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft belangrijke maatregelen tegen netcongestie vastgesteld om grootverbruikers te stimuleren het stroomnet minder te belasten tijdens piekmomenten. Deze ACM netcongestie maatregelen zijn bedoeld om ruimte te maken voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De ACM verwacht dat er de komende jaren aanvullende maatregelen nodig zullen zijn om flexibel gebruik van het stroomnet te bevorderen via aangepaste tarieven en om de lange termijn kosten beheersbaar te houden. Daarom heeft de ACM uitgangspunten vastgesteld die zij zal hanteren bij toekomstige tariefaanpassingen.

In april 2024 kondigde de ACM een breed pakket aan maatregelen tegen netcongestie aan. Met de publicatie van deze drie besluiten heeft de ACM nu vrijwel alle aangekondigde maatregelen tegen netcongestie vastgesteld. De ACM benadrukt het belang van een snelle implementatie van deze maatregelen door betrokken partijen en heeft hiervoor een strakke, maar realistische deadline opgesteld.

Manon Leijten, bestuurslid van de ACM, licht toe: “De ACM heeft met deze besluiten een uitgebreid pakket maatregelen tegen netcongestie vastgelegd. Het is cruciaal dat partijen hier snel mee aan de slag gaan. Tegelijkertijd beseffen we dat er in de toekomst meer maatregelen nodig zullen zijn. De opgestelde criteria bieden inzicht in welke voorstellen de tariefstructuur kunnen verbeteren. De ACM gaat graag in gesprek met netbeheerders en andere betrokken partijen om deze en andere aanpassingen verder uit te werken.”

Netcongestie maatregelen om flexibel gebruik te stimuleren

Netcongestie doet zich voor tijdens piekmomenten wanneer de vraag naar elektriciteit hoger is dan het aanbod dat het net kan verwerken. Buiten deze piekmomenten is er echter voldoende capaciteit. Daarom krijgen grootverbruikers die zijn aangesloten op het landelijke hoogspanningsnet van TenneT vanaf 1 januari 2025 een korting als zij hun aansluiting minder gebruiken tijdens de spits. Grootverbruikers die hun aansluiting tijdens piekmomenten juist maximaal gebruiken, betalen meer. Vanaf 1 april 2025 kunnen netbeheerders ook contracten aanbieden waarbij grootverbruikers hun aansluiting tijdens drukke uren helemaal niet mogen gebruiken in ruil voor een lager tarief. Dit soort contracten zijn ideaal voor bedrijven die hun verbruik goed kunnen regelen. Grootverbruikers op regionale netten kunnen met dergelijke contracten hun aansluiting alleen gebruiken tijdens afgesproken uren (tijdsblokgebonden contract). Voor grootverbruikers op het hoogspanningsnet geldt dat zij hun aansluiting tenminste 85% van de tijd kunnen gebruiken (tijdsduurgebonden contract).

Uitgangspunten voor toekomstige tariefaanpassingen

De ACM verwacht dat er de komende jaren aanvullende maatregelen nodig zijn om het flexibele gebruik van het stroomnet te bevorderen. Daarom heeft de ACM uitgangspunten vastgesteld voor toekomstige tariefstructuren. Netbeheerders en andere betrokken partijen kunnen deze uitgangspunten gebruiken bij het uitwerken van wijzigingsvoorstellen. De ACM beoordeelt aanpassingen die positief scoren op de uitgangspunten over het algemeen gunstig. De ACM kan ook zelf voorstellen uitwerken en vaststellen op basis van deze uitgangspunten.

Een voorbeeld van nieuwe tariefstructuren is de invoering van een invoedingstarief, waarvoor de ACM momenteel onderzoek doet. Met een invoedingstarief moeten aangesloten partijen die elektriciteit invoeden ook bijdragen aan de transportkosten, waardoor de kosten voor andere netgebruikers omlaag gaan. Op dit moment worden de transportkosten alleen door afnemers betaald. Een ander voorbeeld is tariefdifferentiatie bij kleinverbruikers, waar netbeheerders nu onderzoek naar doen. Kleinverbruikers met een aansluiting tot maximaal 3×25 Ampère betalen momenteel hetzelfde tarief, ongeacht hun gebruik.

Nettarieven vormen een steeds groter onderdeel van de energierekening. Alle efficiënte kosten die netbeheerders maken moeten eerlijk, objectief en transparant verdeeld worden over de verschillende soorten netgebruikers. Tariefdifferentiatie voor typen gebruikers is alleen mogelijk als dit voldoet aan Europese uitgangspunten op het gebied van kostenreflectiviteit, systeemefficiëntie, transparantie en non-discriminatie. De ACM benadrukt dat het hier altijd gaat om een verdelingsvraagstuk: als de ene netgebruiker minder betaalt, moeten andere meer betalen. De totale kosten voor het beheer van de netten veranderen immers niet. Het is de ACM daarom niet toegestaan om bedrijven een lager tarief te laten betalen omdat zij anders moeilijker kunnen concurreren met bedrijven in andere landen. Als er een maatschappelijke wens is om bepaalde sectoren of typen gebruikers anders te behandelen, moet dit buiten de tariefstructuur om gebeuren, bijvoorbeeld via subsidies.

Source: ACM

Read here. meer over onze oplossingen voor netcongestie.

Sharing: