Want to know more about ProfiNRG?

On this website, you will find a lot of information about us and our green strategy. If your questions remain unanswered after viewing the site, please contact us using the e-mail option below.

Het kabinet opent in 2025 een nieuwe subsidie voor verplichte batterijen bij zonneparken. Dat heeft minister Hermans van Klimaat en Groene Groei bekendgemaakt op Prinsjesdag.

Eigenaren van zonneparken kunnen daarbij per kilowattuur aan uitgestelde geleverde zonne-energie een subsidiebedrag ontvangen. Als de openstelling van de subsidieregeling succesvol is, worden de eerste uitgaven volgens de begroting van het ministerie in 2026 verwacht.

160 tot 330 megawatt
Jetten meldde afgelopen voorjaar dat het kabinet in 2025 100 miljoen euro subsidie zou uittrekken voor een pilot met batterijen bij zonneparken.

Sophie Hermans, namens de VVD de minister van Klimaat en Groene Groei in het kabinet-Schoof, voegt nu de daad bij het woord. Of er uiteindelijk via het Klimaatfonds 416,6 miljoen euro beschikbaar komt zoals eerder door Jetten werd toegezegd, is echter nog niet bekend. CE Delft becijferde eerder dat met dat budget 160 tot 330 megawatt aan batterijvermogen geïnstalleerd zou kunnen worden.

257 miljoen euro subsidie voor verplichte batterijen bij zonneparken
In de begroting van het ministerie van Klimaat en Groene Groei is voor de komende jaren jaarlijks 17 miljoen euro opgenomen, voor een totaalbedrag van 85 miljoen euro. Dit geld is toegekend vanuit het Klimaatfonds en daarom opgenomen op de begroting van het ministerie. Daarnaast is volgens het ministerie over meerdere jaren verspreid nog 172 miljoen euro beschikbaar vanuit het Klimaatfonds, maar dat bedrag is nog niet definitief toegekend en kent momenteel de status van reservering. Zo is er in totaal 257 miljoen euro beschikbaar te zijn voor de batterijverplichting bij zonneparken.

Zowel de toekenning van 85 miljoen euro als de reservering van 172 miljoen euro zijn naar beneden bijgesteld vanwege de bezuiniging op de ontwikkeling van groene waterstof en batterijen die het kabinet had vastgelegd in het Hoofdlijnenakkoord. Het kabinet bespaart vanaf volgend jaar tot en met 2028 op het Klimaatfonds namelijk jaarlijks 300 miljoen euro besparen – in totaal 1,2 miljard euro.

Voorwaarden
In het definitieve Meerjarenprogramma Klimaatfonds 2025, waar de batterijverplichting bij zonneparken als een van de maatregelen is opgenomen, zijn ook enkele voorwaarden van de pilot opgenomen.

Zo meldt minister Hermans ze de hoogte van de subsidie niet door de aanvrager willen laten vaststellen, maar dat dit vóór de aanvrager wordt vastgesteld en/of gemaximeerd. Daarnast wordt kennisdeling als harde voorwaarde voor subsidie opgenomen. Tot slot wil de minister de pilot niet te beperken tot batterijen bij zonneparken, maar breder trekken naar bredere opslag of andere mogelijke opties om energie te balanceren zoals vraagrespons. Daarbij moet volgens haar gewaarborgd worden dat deze technieken voldoende aan bod kunnen komen.

Holland Solar teleurgesteld
Branchevereniging Holland Solar laat weten niet blij te zijn dat het oorspronkelijk aangekondigde subsidiebedrag van 416,6 miljoen euro met bijna 40 procent verlaagd is.

‘Dat is teleurstellend, want het introduceren van batterijen bij zonneparken is een belangrijk onderdeel van het werken aan gebalanceerde energiesystemen. Met batterijen kunnen we ervoor zorgen dat het overschot aan zonnestroom beschikbaar komt op momenten dat gascentrales hard staan te draaien, de zon minder hard schijnt, of er een gebrek is aan netcapaciteit.’

Source: Solarmagazine

subsidie voor verplichte batterijen bij zonnepark

Vanaf 2025 subsidie voor verplichte batterijen bij zonneparken

Read here. meer over energieopslag.

Sharing: