Meer weten over ProfiNRG?​

Op deze website vindt u veel informatie over ons en onze groene strategie. Zijn uw vragen na het bekijken van de site nog niet beantwoord, neem dan contact op via onderstaande e-mail optie.

Constructie voor zon op kas

Op de daken van een tuinbouwkas in Luttelgeest verschijnen binnenkort 20.000 zonnepanelen, die samen goed zijn voor een vermogen van maar liefst 8,2 MWp. Opdrachtgever Zonnewijzer B.V. ontwikkelde het project en selecteerde ProfiNRG vanwege een innovatief montagesysteem, waardoor normale zonnepanelen op het kassencomplex van 4 hectare gemonteerd kunnen worden.

“In 2017 zag ik overal zonneweides als paddenstoelen uit de grond schieten,” vertelt Cor Poppe van Zonnewijzer B.V. over de opstartfase. “Dus ben ik ook gaan nadenken wat ik kon betekenen in de energietransitie en zo ben ik van lieverlee dit wereldje ingerold.” Sterker nog, Poppe zegde zelfs zijn drukke baan op en waagde de gok in de wereld van duurzame energie. Op zoek naar een eigen project ontdekte hij al snel dat het in de gemeente Luttelgeest niet in de vorm van een zonneweide zou lukken. “Vergunningen voor veldopstellingen gaf de gemeente in die tijd niet,” herinnert hij zich. “Dus wist ik dat het op een dak moest en ben ik gaan zoeken. Zo stuitte ik op een tuinderij in Luttelgeest. Hier zag ik mogelijkheden met het bestaande kassencomplex en heb ik het uiteindelijk aangekocht.”

Slimme oplossing

Om het project verder te ontwikkelen nam Zonnewijzer B.V. stichting Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) in de arm. Naast de advisering zorgde de stichting, die in het leven is geroepen om de energie-transitie in Flevoland te versnellen, voor de financiering. “Een kas heeft een constructie die in de basis natuurlijk niet bedacht is vanuit het idee om er PV-systemen op te leggen,” zegt EEF-adviseur Willem Enklaar. “Dus moet je daar een slimme oplossing voor bedenken. ProfiNRG kwam met een goed voorstel nadat wij een uitvraag in de markt hadden gedaan bij meerdere partijen. Uiteindelijk kreeg het bedrijf de opdracht om het project verder uit te werken met Zonnewijzer B.V.”

Bestaande constructies

Zo kwamen ProfiNRG en Zonnewijzer B.V. samen aan tafel om een vernieuwend systeem voor zon op kas te ontwikkelen. “Het mooie aan dit traject is dat Cor Poppe zelf ook veel goede ideeën had,” zegt ProfiNRG-directeur Cees van de Werken. “Zijn oplossingen sloten naadloos aan bij onze voorstellen die anders zijn dan de bestaande montagesystemen voor zonnepanelen op kassen.”
Een van die bestaande montagemethoden is het plaatsen van panelen over de bestaande beglazing heen, waarmee je in feite twee constructies op elkaar bouwt. “Dat is verre van ideaal en relatief duur, doordat de onderconstructie vaak niet is berekend op het extra gewicht van de panelen,” aldus Van de Werken. “Een andere gangbare werkwijze is het vervangen van het bestaande glas. Vervolgens monteer je tussen de profielen van de kas de nieuwe frameloze zonnepanelen. Het grote nadeel van deze aanpak is dat je vaak in de problemen komt met de maatvoering. Dus zijn we gaan zoeken naar nieuwe wegen.”

Stevigheid

Nieuw in het project in Luttelgeest is de constructie die straks volledig zal bestaan uit normale zonnepanelen op de aanwezige bestaande roeden. Van de Werken: “Dit heeft als voordeel dat we zoveel mogelijk van de bestaande constructie hergebruiken. We verwijderen het glas, en brengen op de roeden een profielsysteem aan, waarin de panelen geschoven kunnen worden. Dit zorgt voor een degelijke constructie. Werk je met frameloze panelen dan is dat vaak heel kwetsbaar.” Niet alleen stevigheid speelt mee, ook bouwkosten van dit nieuwe constructiesysteem vallen heel gunstig uit. Van der Werken: “Grofweg kun je stellen dat de prijsstelling vergelijkbaar is met de kosten voor normale grondgeboden PV-systemen van vergelijkbare omvang. We verwachten dan ook dat dit project de interesse van nieuwe partijen zal lokken.”

Tweede leven

Bijna alle lichten staan op groen voor de installatie en voor Cor Poppe van Zonnewijzer bv kan de bouw in Luttelgeest niet snel genoeg beginnen. “De kas krijgt nu een tweede leven en was anders tegen de vlakte gegaan. Dat is een goede zaak, zodat er zeker 25 jaar duurzame energie opgewekt kan gaan worden,” aldus Poppe.
Na oplevering zal het project goed zijn voor de stroomvoorziening van 2200 huishoudens. Ook zal de broeifunctie van de kas deels in stand blijven. Poppe: “Als de installatie in 2021 draait, gaan we ontdekken welk klimaat er exact binnen ontstaat en welke gewassen daar goed kunnen gedijen. Dat weet nu nog niemand, omdat we te maken hebben met een unieke situatie: een andere grondsoort, andere constructie, ander licht en een andere temperatuur. Maar dat hoort bij pionieren en dat heeft ook zo z’n charme.”

Delen: