Zonnepark Cothen

Bijdrage energietransitie

Capaciteit

14 MWp

Productie

11.000 MWh per jaar

CO2 reductie

8.000 ton per jaar

Uitgelicht

Perenboomgaard levert belangrijke bijdrage aan klimaat neutraal 2030 ambitie Wijk bij Duurstede

Deze voormalige perenboomgaard zal vanaf nu een belangrijke bijdrage leveren aan de ambitie Wijk bij Duurstede klimaat neutraal 2030.

In de herfst van 2021 zijn we begonnen met de bouw van het zonnepark aan de Trechtweg in Cothen. Om de aanwezige steenuil niet te verstoren moesten de grootste werkzaamheden voor het broedseizoen gereed zijn. Mede vanwege het erg slechte weer in de winter was dit niet gemakkelijk, maar uiteindelijk werd het laatste paneel in februari op zijn plek gelegd.

Mede dankzij de uitzonderlijk zonnige zomer heeft het zonnepark ca. 12% meer stroom geproduceerd dan voorspeld. Gedurende 2022 heeft het zonnepark 11 miljoen kilowattuur (11 GWh) groene stroom geleverd, waarvan het een groot deel via OM Nieuwe Energie geleverd aan leden van EWEC. Dit komt overeen met het gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4400 huishoudens. Ter vergelijk: de gemeente Wijk bij Duurstede telt ca 9967 huishoudens (CBS 2011).

Helaas kent elke nieuwe installatie ook kinderziektes, zo ook het zonnepark. Één van de transformatoren is een aantal keer stilgevallen, en van omwonenden kregen we feedback dat de omvormers op een stille zonnige dag hoorbaar zijn vanuit de tuin. Wij willen natuurlijk geen overlast veroorzaken, dus is dit probleem opgelost zodat iedereen ook in 2023 van de zon kan genieten.